IZVEŠTAJ O RADU AKTIVA PREVENTIVNE MEDICINE 2019. GODINA
24.11.2019.

IZVEŠTAJ O RADU AKTIVA PREVENTIVNE MEDICINE
SLD-DLV, PODRUŽNICE SUBOTICA, ZA 2019.GODINU

Tokom godine članovi Aktiva preventivne medicine su imali prilike da učestvuju na brojnim stručnim skupovima.
U januaru je na XIII simpozijumu pedijatrijske gastroenterologije i nutricije u Beogradu, prisustvovalo 4 lekara specijalista iz naše ustanove.
U aprilu je održan Drugi međunarodni kongres higijene i preventivne medicine, pod nazivom „Izazovi i javnozdravstvene intervencije” u Novom Sadu, na kojem su prisustvovale 3 lekara spec.higijene i usmeno su izložena 2 stručna rada.
Maja je održan 44. Stručni skup epidemiologa Vojvodine „Vektorske bolesti – koncept Jedno zdravlje”, u organizaciji ZJZ Sombor, na kojem su učestvovala 2 lekara spec.epidemiologije.
U maju, na 33. Stručnom sastanku preventivne medicine Timočke krajine je učestvovalo 2 lekara spec.socijalne medicine, i usmeno je izložen 1 stručni rad.
U maju je održan i simpozijum „Hranljive podloge i kultivisanje bakterija“, na kojem je učestvovao 1 lekar spec. mikrobiologije i 1 lekar specijalizant.
U septembru je održana konferencija Društva sanitarnih inženjera i tehničara Srbije "Svi za zdravlje – zdravlje za sve", na kojoj je učesvovalo 3 lekara specijalista, a 1 lekar spec.higijene u svojstvu predavača na konferenciji.
U oktobru je na simpozijumu „Rezistencija na antimikrobne lekove” bilo prisutno 2 lekara spec. mikrobiologije i lekar na specijalizaciji.
Na obeležavanju „Batutovih dana” pod nazivom „Imunizacija u Srbiji” bio je prisutan 1 lekar spec.socijalne medicine.
U novembru je na simpozijumu “Standardi i kvalitet ishrane dece u predškolskim ustanovama”, učestvovao 1 lekar spec.higijene u svojstvu predavača.
U decembru je na „Simpozijumu o mikrobiologiji hrane i vode” učestvovao 1 lekar spec. mikrobiologije.
Tokom godine lekari specijalisti preventivnih grana medicine i specijalizanti su učestvovali i na 3 nacionalna kursa I kategorije:
-„Uoči rano - rana dijagnostika reumatskih bolesti koštano-mišićnog sistema“,
- „Razvoj veština zdravstvenih radnika za prevenciju i odvikavanje od pušenja”,
-„Savremeni program vantelesne oplodnje“,
kao i na 4 ostala kursa:
- „Kvalitet – upravljanje rizicima“,
- „Prevencijom protiv raka“,
- „Kvalitet – upravljanje vanrednim situacijama“,
- „Čitanje i razumevanje deklaracija na hrani“.
Jedan lekar specijalista socijalne medicine je u svojstvu predavača učestvovao na 2 kursa I kategorije, 3 kursa (ostali nacionalni kursevi) i na jednom stručnom predavanju.
Pored navedenog, lekari specijalisti i specijalizanti preventivne medicine su tokom godine učestvovali na 19 predavanja i seminara, kao i na 5 treninga i radionica, u okviru svojih sekcija, u organizaciji SLD-a, zdravstvenih ustanova ili drugih udruženja i organizacija.
Tokom ove godine je Aktiv preventivne medicine postao bogatiji za 2 specijalizanta i 1 primarijusa. Od aprila ove godine, dr med. Anđa Graovac je na specijalizaciji iz mikrobiologije sa parazitologijom, a dr med. Dragana Pjevač na specijalizaciji iz socijalne medicine. Prim. spec. dr med. Dragica Kovačević Berić je stekla zvanje primarijusa 11.04.2019. godine.

Predsednik Aktiva preventivne medicine
spec. dr med. Karolina Berenji
Subotica, 22.11.2019.